KÄRLEK - mer än fjärilar i magen!

24.05.2016 14:39

KÄRLEK! - Mer än fjärilar i magen. 
När du blir kär får du extra mycket dopamin, en signalsubstans som känns som fjärilar i magen, det kan gå på mindre än en sekund. I din mage finns mer än 100 miljoner nervceller som ser till att dina celler får energi och näring.
Det här systemet har direktkontakt med hjärnan genom en nerv som heter vagus nerven, magens nervsystem reagerar på de signalsubstanser som hjärnan använder. Då får du en känsla av fjärilar och pirr i magen. Du blir också mer stressad av att vara kär, hjärtat slår snabbare och du får svårt att äta och sova. Du får också mindre av serotonin, det gör att du får sämre omdöme och tycker att den du är kär i är helt perfekt. Smiley smile

Efter ett tag försvinner pirret, fjärilarna och känslan av förälskelse. Övergången mellan förälskelse och kärlek kan vara jobbig för vissa, men det kan ju vara ganska skönt att veta att om man är tillsammans med någon och inte känner sig jätte förälskad längre, ja då vet man att det inte är något fel, för så är det för alla.

Kärleken blir sedan mer som en djup vänskap, du känner inte så mycket pirr längre utan det är mer som en välmående känsla. Man känner en djup kärlek för en handfull personer som man har en nära relation till: föräldrar, barn, partner och nära vänner. Den här känslan kan vara livet ut.

En fågel är förälskad 3 minuter och en hund i upp till tre månade