Memento spirare - kom ihåg att andas

01.03.2016 20:25

En suck! En djup och långsam inandning följs av en lika långsam utandning. Denna uppstår inte bara vid stress, när du är uttråkad eller nedstämd.

Ett kontrollsystem i hjärnan ser till att du suckar ungefär ett tiotal gånger i timmen. Denna extra inandning för in dubbelt så mycket luft i dina lungor och gör att dina alveoler blåses upp och förhindrar dessa att kollapsa.
Du ska andas genom näsan, för en del kan det vara att helt tänka om och te sig svårt. Nässlemhinnan har rikligt med blodkärl där luften du andas värms upp, renas från främmande ämnen och mikroorganismer samt fuktas. Så när luften lämnar näsan på väg ner till lungorna så är den filtrerad, uppvärmd till perfektion och lagom fuktig. Förmågan att leverera syre till cellerna minskar vid en försämrad andning och du får inte tillräckligt med energi till muskler och hjärna. En spänd och stressad andning gör ditt hjärta stressat.

Ett oavbrutet suckande eller om du andas för mycket är dock ett tecken på att något inte står rätt till. Du ska kunna hålla andan i minst15 sekunder efter en utandning utan att känna att du måste hyperventilera.
Qi-gong och yoga är till bra hjälp att få till djupandningen. 
Manuell terapi är också bra, där djupandning är en stor del av behandlingen.